top of page
MARTÍ CORDERO
Procés creatiu – De la idea al número de màgia
La funció d'aquest apartat és descriure un mètode per tal de desenvolupar una idea original que motivi l'artista fins a assolir un número o rutina professional.
Evidentment tot aquest procés està dividit en etapes sobre les quals ha de regir per sobre de qualsevol cosa la creativitat i la coherència. La màgia es defineix per la sorpresa, per tant ha d'evadir-se de l'element previsible o de la possibilitat que el públic profà s'anticipi a l'efecte. La creativitat no és el tresor d'uns quants genis sinó de tots aquells que s'esforcen i treballen per veure i descobrir allò que no és evident. El camí més fàcil és consumir el producte de fàbrica, en el cas de la màgia d'un truc provinent directament de la tenda de màgia, sense pensar, treballar i desenvolupar l'efecte. Denominem aquesta persona com a comprador mecànic de màgia. Però allunyant-nos d'aquesta figura és el que ens definirà com a artistes, no satisfer-nos amb la còpia de la creativitat dels altres sinó que mitjançant una sèrie d'etapes poder ser autèntics. Per tal de desenvolupar aquesta creativitat és necessària una actitud definida per una sèrie de principis:
-
Amplitud de mirades: no hi ha una forma única per executar o realitzar un efecte
-
Obertura a la novetat i al que ens envolta: No obsessionar-se únicamenten el camp màgic: llegir, passejar pels aparadors, veure pel·lícules,sentir música, estar pendent de les novetats tecnològiques...
-
Mantenir un pensament positiu i flexible
-
No preocupar-se per anar contra corrent, per la por de fer el ridícul...
-
Trencar el dogma, les lleis establertes... (només en cas de conèixer-les en profunditat) – Com diu Riese a Foundations “baño a contracorriente”
-
Connectar el que sembla inconnectable, llibertat d’associament d’idees, conceptes...
En el camp màgic es pot desenvolupar aquesta creativitat sota quatre punts de vista possibles: en l'efecte (resulta ser l'espai més difícil per explotar la nostra creativitat, tot i que sempre es podran crear o si més no actualitzar efectes), en la tècnica i el mètode (no és percebut per l'espectador, però una millora en el mètode contribueix a agilitzar o incrementar l'eficiència dels moviments del mag), la presentació (és el camp on cada mag hauria d'explotar aquesta creativitat, cada mag hauria de personalitzar els efectes màgics al seu personatge, a la seva forma de concebre la màgia, a l'estètica del seu espectacle...) i en els objectes (han de mantenir coherència amb l'espai cronològic i social en el qual se situa el número; és impresentable que un mag del segle XXI encara utilitzi jocs arcaics i irreals com plomalls, flors irreals, bosses ortopèdiques de mag...).
Ferran Adrià (conegut creador dins del món gastronòmic i un dels propulsors del debat sobre l'art en la cuina) afirma en el seu llibre Los secretos del Bulli: "la creatividad es una conjunción de dos elementos claves, la voluntad de hacer algo nuevo y la capacidad para poder llevarlo a cabo. En mi opinón, una voluntad engloba la manera de vivir, un estado de ánimo, un ansia de búsqueda, una constancia en el trabajo; vamos a llamar a la voluntad "alma de creatividad". La capacidad es la professionalidad del creador, es decir, la conjunción de la técnica y de los conocimientos que posee. Bautizaremos a la capcidad con el nombre "cuerpo de la creatividad".
Per tant, per crear és necessari veure, observar i analitzar el nostre entorn, des de les situacions més quotidianes a notícies, idees o productes que ens semblin inaccessibles. De fet, a finals del segle XIX, coincidint amb la primera època daurada de la màgia tot mag reunia al seu entorn un equip de professionals del món profà, màgic, actoral, constructors d'il·lusions i inventors d'il·lusions per tal que la creativitat regnés en el seu espectacle. La suma d'idees i aportacions matisaven, retocaven i polien les idees, limitades, de l'il·lusionista.
Quan aquesta primera etapa daurada comença a perdre la seva brillantor, la màgia deixa de tenir espectacles propis per mesclar-se entre els shows de varietats. Desapareixen els grans noms i la pràctica d'envoltar-se per un equip complet de professionals de diferents sectors. Aquesta pràctica torna a créixer a mitjan segle XX amb l'aparició d'espectacles de gran format i la irrupció d'aquest art a la televisió. Apareixen noms com David Copperfield, Doug Henning, Siegfried and Roy acompanyats de grans equips de treball i de pensadors com Jim Steinmeyer, Criss Kenner o Paul Daniels.
Resulta fàcil establir un vincle, força directe, entre grans equips de treball i grans canvis creatius i qualitat dels espectacles. Avui en dia, factors com la popularització de la màgia i el poc coneixement dels mags ha derivat en la còpia i la manca de la personalitat/professionalitat en els espectacles. Molts mags es tanquen en ells mateixos, el seu ego personal dificulta la recerca de l'ajuda o consell exterior. En aquest punt, el professional tendeix a prescindir de l'equip professional per ego personal i l'amateur perquè creu que no es pot permetre aquest tipus de luxes.
Fals, els equips creatius que envolten un artista no tenen per què ser cars. Només fa falta reunir-se entre cinc i sis amics amb una filosofia semblant de treball que presentin un gust artístic semblant o que tinguin experiència en algun camp com l'actoral, el bricolatge, la publicitat... per tal d'elaborar propostes creatives i riques. Alguns grups pot ser que tinguin la necessitat d'incloure, puntualment, persones de l'àmbit pròpiament actoral (món que es basa molt més en intercanvis que el màgic) o d'altres camps en els quals és fàcil de recórrer a través d'intercanvis o petites quantitats monetàries com escoles de disseny i llum, de màrqueting, 3D…
Tècniques creatives
Com ja hem dit anteriorment, la creativitat és un aspecte clau a l'hora de realitzar i/o crear un acte màgic. Com més creativa sigui la màgia, més probabilitats d'èxit tindrà. Hi ha molts sistemes per tal de desenvolupar la creativitat. El primer pas és elaborar la coneguda tempesta d'idees- És la tècnica per a generar idees més popular, tot i que molts cops està mal aplicada. Consisteix a escriure totes les idees que et passen pel cap en aquell moment, sense jutjar-les ni criticar-les, simplement escriure allò que estàs pensant. A partir d'aquí, probablement hi haurà alguna idea que es podrà aprofitar i, aleshores, es tractarà només de desenvolupar-la. També ens podem fixar en el context. En màgia estem envoltats d'objectes poc convencionals, que amb el pas del temps s'han buidat de contingut o que en ser usats fora de context no es percep la naturalesa de l'objecte. La contextualització no és una tècnica sinó més aviat un exercici, sobretot si després dóna lloc a establir relacions. Durant l'exercici s'haurà d'oblidar l'ús comú de l'objecte o joc. En aquest moment podem prendre un objecte o element i pensar en el context on aquest objecte pugui utilitzar-se de la mateixa manera, d'altra diferent o de forma simbòlica. No importa que s'hagi de transformar l'objecte o el joc. Sinó, també podem, a partir d'un context determinat, buscar objectes o jocs que puguin ser utilitzats dintre d'ell. No importa que l'objecte o joc hagi de patir petites transformacions o que hagi de fer-se servir de forma simbòlica. L'important és que el resultat final convenci al públic.
Altres tècniques que poden ajudar a millorar la creativitat són rejovenir jocs antics, establir relacions forçades combinant el conegut amb el desconegut per forçar noves situacions, consultar amb altres especialistes per tal d'obtenir diferents punts de vista, elaborar mapes mentals, etc. La creativitat és un aspecte molt personal, per aquest mateix motiu és el que diferencia un mag d'un altre. Per tant, si es vol destacar, cal treballar molt la creativitat per obtenir idees originals que et facin marcar la diferència.
La construcció d’una presentació
Diferenciem dues formes de presentar un número o espectacle de màgia: l'antiga i la moderna. L'antiga prové de la primera època daurada de la màgia com a art (finals del segle XIX) on els espectacles es basaven en una successió de números sense fil conductor ni coherència. El mag en aquest tipus d'espectacles només jugava el rol de mag "realitzador" o mentalista, mèdium.
En canvi, trobem una tendència en els últims anys, encara poc desenvolupada, anomenada màgia teatral. Adonem-nos del potencial d'aquesta nova forma de presentar-la, on el mag ja no té per què limitar-se a ser un realitzador de trucs de màgia i es pot metamorfosar en altres personatges com: cuiners, obrers, oficinistes, estudiants, metges, directors d'orquestra... o conceptes més abstractes com: l'amor, la tristesa, la ràbia, la por... El mag pot adoptar una altra postura davant la màgia, ja no té per què limitar-se en ser el realitzador, pot ser sorprès per la màgia del seu entorn, la màgia ja no té per què ser la seva amiga sinó que es pot revoltar contra el mateix mag. Evidentment sempre serà molt més fàcil limitar-se a comprar el joc en una tenda, copiar el discurs d'altre mag famós i presentar-lo davant del públic.
Però el concepte de màgia teatral transforma el simple truc mecànic en la veritable màgia.
Tornem al passat, quan la màgia formava part de l'espectacle de varietats que constituïa una espècie de "zàping" de diferents arts escèniques, la majoria d'espectadors quedaven atònits davant del "poder" del mag i només alguns arribaven a plantejar-se l'existència de truc. Avui en dia, aquest fet ha canviat radicalment, excepte en el mentalisme, l'espectador no dubta que tot il·lusió oculta un truc. La sensació de sorpresa s'ha vist disminuïda per l'avenç tecnològic i el accés més gran a la informació.
Una seqüència d'efectes sense fil conductor ni coherència encara segueix sorprenent l'espectador però estranyament causen algun tipus sensació o emoció en aquest. Aquesta falta d'emoció o sensació global causa que a l'espectador li costi verbalitzar sintèticament el que recorda d'un espectacle. En una obre de teatre de text o musical on es respecta una coherència i fil conductor l'espectador no tindrà problemes en sintetitzar verbalment i cronològicament els diferents successos que han transcorregut; en un espectacle de varietats aquesta tasca es complica considerablement. La verbalització implica recordar, aquest procés permet rememorar les emocions i sensacions viscudes en el transcurs de l'obra i qui sap si transformar-les en una experiència vital, màxima expressió de l'art. La captació global reforçarà les emocions fen que el record es lligui a les emocions i als sentiments. Això sí que seria realment màgia.
Per tant, la continuïtat narrativa o focal té com a objectius potenciar la captació global de l'espectacle i crear en el públic determinades emocions/sentiments (lligades al record). Desgraciadament, una de les causes que sembla impedir a la màgia de realitzar aquest pas cap a la teatralitat és la por dels mags a perdre's en aquesta transició. En altres paraules, molts il·lusionistes pensen que fent aquest pas la màgia es veuria relegada a un segon pas enfront al teatre. La por a desaparèixer, a diluir-se perquè en els dos segles que portem com a disciplina escènica encara no hem sabut definir la figura del mag i el paper de la màgia, paralitzen.
És el moment de fer el salt, una transició que ja han fet altres disciplines escèniques com el circ (Cirque du Soleil).
Hem arribat a un punt que espectacles com els del Cirque du Soleil o musicals grandiloqüents, sense cap element pròpiament màgic, arriben a ser més màgics que la mateixa màgia. Si no volem desaparèixer, cal fer el salt. Éls dos exemples clars d'aquest començament de transició són:
Dani Lary (França) i Serjo (Arjentina).
El guió
És l'element bàsic de tot acte màgic, pot ser verbal o no verbal però sempre ha d'estar present. És l'encarregat de conduir l'espectador per l'itinerari que l'artista ha preparat i té la funció de captar i mantenir l'atenció d'aquest durant tot el número. Per tant, és l'encarregat de marcar el "timing" teatral i màgic, distribuir les pauses, els aplaudiments, les emocions que es volen transmetre a l'espectador... El guió ha de ser coherent i sempre ha de ser conscient de què, a qui i com es vol transmetre.
Existeixen diferents tipus de guions teatrals:
-
Narratiu: dividit en introducció, nus i desenllaç.
-
Focal o conceptual: un objecte, idea, estat d’ànim... afecten al personatge i al seu entorn de forma transcendent. Exemple: Topas a “Toys”.
-
Fil conductor: és la idea sobre el qual gira i es desenvolupa un espectacle, pot ser accidental o temàtic. Exemple: “Superamazing” de Serjo.
-
Varietats: es limita només a l’habilitat o a la descripció del procés de l’habilitat. En aquest tipus de guió, el mag es limita a ser un col·leccionista de màgia.
Un cop hem desenvolupat un d'aquests tipus de guions, el següent pas que hem de fer és seleccionar els efectes màgics que volem presentar. Aquest punt depèn dels gustos de cada mag, tot i que s'ha de procurar seleccionar jocs que mínimament encaixin amb el guió que hem elaborat anteriorment. Així doncs, fem una llista dels efectes que més ens agraden i que més o menys tenen relació amb el guió i, finalment, dels efectes d'aquesta llista en fem una selecció dels més adequats.
L'últim pas per a finalitzar el guió consisteix a adaptar els efectes seleccionats dins del guió teatral. Hem de pensar o modificar la presentació de cadascun dels efectes de manera que aquests tinguin sentit i coherència dins l'espectacle. Aquesta és una de les parts més difícils, ja que molts mags es limiten a presentar els efectes tal com els indica les instruccions o bé copien la presentació d'altres mags. Aquest últim pas tracta d'evitar això, de variar i adaptar la presentació de cada efecte al teu guió, amb el teu propi toc personal.
Un cop fet això, ja tindrem el guió acabat. Però no només s'ha de fer un guió sobre com es desenvolupen les diferents accions dins l'escena, també és important escriure un guió màgic (les accions ocultes), teatral, de llum i de so (rider tècnic). En aquest sentit, no sempre el guió ha de ser escrit també es poden utilitzar StoryBoards (més propi d'altres arts com el cinema, basat en una seqüència d'il·lustracions que mostren l'evolució narrativa d'una escena o història) per tal de crear sobre paper una primera visualització de les escenes, les accions a realitzar, coreografia, distribució de l'attrezzo... Un altre element a tenir en compte són les corbes d'interès que representen el nivell d'atenció de l'espectador al llarg del joc.
Actitud en escena – Interpretació actoral
Es diu que en tota persona resideix una llavor d'actor que hem desenvolupat amb més o menys mesura. D'aquesta forma el mag pot elegir entre limitar-se a fer el personatge de mag o, el camí molt més arriscat i excitant, d'interpretar altres personatges com cuiners, jardiners, obrers, estudiants, turistes...
De totes maneres si es tria el camí d'actor que interpreta un mag aquest podria assumir característiques afins, mixtes o totalment contràries a la personalitat de l'actor.
L'important és que aquest personatge sigui creïble. De totes maneres, hi ha opinions contràries a aquesta tendència com A. Ascanio que defensa que en l'escena has de ser tu mateix. Desgraciadament si tots els mags de la història haguessin seguit aquest consell hauríem perdut grans icones de la màgia.
Per tant, tot mag hauria de definir el caràcter i el món que rodeja el personatge que interpreta. El personatge i el món que l'envolta (qui és?, com és?, quants anys té?, on viu?...) ha de condicionar forçosament la trama i l'escenografia de l'espectacle.
Acompanyament musical
"Si quiero emocionar al público no le digo al actor que haga nada, solo subo la música" Deia un professor de teatre de l'Antonio Díaz.
La música és un recurs privilegiat per produir emocions en l'espectador. Haurem de buscar la música que s'adeqüi més al número i tenir consciència que volem provocar amb la utilització d'aquella cançó. Però cal tenir present que la cançó només ha de tenir el rol de reforçar el sentit d'una acció, aflorar un sentiment o que l'espectador rememori un record per situar-se en l'escena; mai no pot superar l'escena en si. És un complement molt útil i necessari, però mai pot prendre tant o més protagonisme que les accions que transcorren en l'escena. En aquest sentit, molts experts desaconsellen la utilització de cançons molt conegudes, ja que, immediatament, el públic té el costum de desconnectar de l'espectacle i recordar experiències que tinguin relació amb la cançó en qüestió.
Vestuari i atrezzo
L'escenografia ha d'ajudar l'espectador a submergir-se en la història, és el primer estímul que rebrà el públic en un espectacle. Li ha de proporcionar informació sobre l'indret i el context històric en el qual transcorre l'acció i/o la naturalesa de l'espectacle.
Dependrà del temps i l'esforç que li vulguem destinar, del pressupost disponible, del temps que vulguem destinar al muntatge, dels mitjans que tenim de transport... per aconseguir una escenografia més o menys treballada.
En el cas del vestuari ha de ser còmode per l'artista i estar en consonància amb la història.
Cal ressaltar la importància del vestuari i el maquillatge a nivell que seran la primera impressió que té el públic del personatge i de la seva relació amb l'entorn escenogràfic.
Il·luminació
La llum és la condició fonamental per tot acte escènic. Existeixen diferents ambients lumínics des de càlids aportats per vermells, verds, grocs, marrons... a freds causats per blaus, violetes...
S'ha de tenir consciència que els focus alteren els colors dels elements que estan sobre l'escena i que la combinació de llums de tons diferents que incideixen en un element no es correspon amb el cercle cromàtic. És a dir si combinem pintures de color blau i groc obtindrem un verd; en canvi, si combinem una llum groga amb una blava obtindrem un to marró.
En la màgia, veritables miracles s'aconsegueixen a través de la llum com per exemple ocultar mecanismes secrets, dissimular fils, cables... encara que l'escena sembli sobre il·luminada. Una altra de les disciplines màgiques on més s'utilitza i de forma més peculiar la llum és en l'anomenat teatre negre o cambra fosca.
Un cop més, per saber dissenyar correctament la il·luminació d'un espectacle necessitarem l'ajuda d'un tècnic especialitzat en aquest camp.
Efectes especials
És un dels camps menys explorats a l'hora d'interactuar amb el públic en les arts escèniques i, en canvi, un dels que presenta major potencial. Permet trencar la quarta paret teatral (recurs molt freqüent en el teatre modern basat a integrar el públic en l'obra) fent que el públic se submergeixi en la història i formi part d'aquesta. L'espectador del nou teatre no es conforma a veure sinó que vol sentir, formar part de l'obra: olorar el pastís de xocolata que s'ha tret del forn, passar fred en una escena on neva... Volen una experiència completa amb la realitat presentada en l'obra. Curiosament en els parcs d'atraccions ja s'ha observat el potencial dels efectes especials introduint en diverses atraccions moviments en les cadires, olors, canvis de temperatura, aire, aigua... Un dels primers espectacles que ha introduït el concepte de les olors a l'Estat Espanyol és el musical Gerónimo Stilton (basat en els contes que desprenen olors i narren les aventures del ratolí Gerónimo Stilton) dirigit per l'Àngel Llacer i on a través del sistema de refrigeració del teatre s'inundava la platea d'olors que feien sentir al públic una experiència total.
Introduïm un exemple en el cas de la màgia. Un dels jocs que acostumen a realitzar tots els mags per concloure l'espectacle és la tempesta de neu. La il·lusió es basa en què el mag comença a produir "neu" de les seves mans, que acostuma a ser simulada amb confeti blanc (manca de realisme en l'escena) o amb espuma (bastant més realista, el cost del sistema fa que només s'ho puguin permetre certs mags professionals amb voluntat d'invertir en el seu espectacle). Imaginem-nos l'impacte que causaria en l'espectador si al llarg de l'efecte la temperatura de la sala disminuís uns quants graus; la sensació i l'experiència seria, sens dubte, molt més realista i verídica permetent que l'espectador pogués emocionar-se revivint experiències pròpies passades.
Període de proves i primers assaigs
L’assaig és imprescindible per executar bé una rutina màgica. I aquesta és una regla sense excepció. De fet, afirma Jeff McBride (important mag americà de la mateixa generació de Henning) que si David Copperfield ha arribat a ser el millor mag de la història és per la gran quantitat d’hores que ha dedicat a assajar els seus números i a presentar-los en públic.
Existeixen sis grans modalitats d’assaigs:
-
Mental: Repassar el número mentalment (sense moviments) quan passeges, escoltes música, estàs comprant…
-
Gestual: Es basa en realitzar els gestos i els moviments que faries en el número sense els accessoris. Jo personalment la utilitzo moltíssim escoltant música, em va molt bé per escollir la música perquè jo poso els moviments abans que la música i ella s’ha d’adaptar.
-
Físic: L’atenció es focalitza en el joc amb els diversos accessoris.
-
Assaig complet: Assajar tota la rutina sencera amb tots els accessoris, escenografia i vestuari.
-
Assaig complet en condicions d’estrès: Com l’anterior però aquest cop amb un element que ens distregui, com per exemple mirant la televisió.
-
Seqüències aïllades: Com els dos anteriors però només parts específiques de la rutina.
És important anar combinant les diferents formes per tal d'obtenir un resultat global tan perfecte com sigui possible i dominar el número. Molts mags aconsellen practicar el número davant grans miralls però s'ha d'anar amb compte, ja que presenta un elevat risc d'autoengany. En altres paraules, mirant un mirall, una por estar totalment convençut de la seva destresa però, sovint, quan es realitza el moviment trampós els ulls tendeixen a tancar-se. En el temps que dura el fet de tancar i obrir d'ulls, menys d'uns segons, ens perdem aquest moviment i quan els hem tornat a obrir la bola o la carta ja ha desaparegut. És natural creure que ho hem fet tan bé que ni ens hem adonat del moviment i ens llancem a presentar-lo al públic.
Mostra de l’efecte en públic
Un cop acabats els assajos és l'hora de mostrar al públic el resultat del treball realitzat en les precedents etapes. Es recomana en un inici provar-ho amb professionals en el món de l'escena, preferiblement algú que tingui molta experiència en el món de teatre i la màgia.
Cal valorar de la forma més objectiva i científica possible el número; primer en la seva globalitat i després mitjançant una anàlisi més acurat de les diferents parts (moments on decreix la tensió del públic, efectes sobrants...)
Fets els primers assajos i vista la bona acceptació de la gent, es recomana presentar-lo en gales solidàries o concursos de poca repercussió. Si els resultats són bons ja podrem presentar el número a concursos més importants i no només del territori estatal sinó en altres països. Els bons resultats en forma de premis o de gran acceptació en el públic faran que directors de festivals de màgia o teatre et contractin. Un cop acabades totes aquestes etapes podrem afirmar que la rutina o espectacle ja està acabat. O no? De fet, sóc dels que pensa que l'artista sempre veu errors en la seva obra, sempre pretén millorar, actualitzar o renovar per tal d'assolir la perfecció, de fet Déjà vu ACT ha patit més de cent canvis des de la primera vegada que el vaig presentar a Santa Coloma finals de 2017.
Treball pràctic: Creació d’un número de teatre-màgia
Bé, un cop ens hem endinsat en el misteriós món de la màgia i hem descobert alguns dels seus secrets, cal posar en pràctica la teoria apresa per tal d'elaborar i crear un nou espectacle de màgia. L'objectiu principal d'aquest apartat és establir un guió amb coherència i sentit on hi apareguin un seguit de jocs de màgia vestits amb una música per a obtenir un número complet.
Primer de tot, hem de tenir en compte tot el que s'ha explicat en els punts 11 i 12 del treball, ja que s'hi expliquen tots els factors que cal recordar a l'hora de crear un número de màgia. Per tant, recordem que els elements clau per confeccionar un espectacle són el guió, l'actitud en escena o interpretació actoral, l'acompanyament musical, la il·luminació, el vestuari i l'attrezzo. Si descuidem qualsevol d'aquests aspectes, l'acte quedarà molt pobre i mai funcionarà correctament. Un fet molt important també, és el missatge que volem transmetre. Com ja he dit anteriorment, la màgia és un art i un dels seus principals objectius és transmetre un missatge i diferents sensacions i emocions. Per tant, el missatge que volem que rebi l'espectador condicionarà molt la tipologia de l'espectacle.
Un cop hem recordat tot això, ja podem començar a crear.
Manel ACT
Des de l'inici del treball de creació vaig tenir molt clar que el número havia d'estar inspirat amb la vida del meu avi, penso que és una persona que ha viscut experiències realment increïbles i que es mereix un petit.
De manera que a finals de maig de 2019 vaig fer-li una entrevista per treure idees i conclusions per fer el número i per adoptar la seva postura en el meu personatge.
Durant les preguntes em vaig adonar que recordava tots els detalls de cada moment de la seva vida amb una gran exactitud i certesa, que tenia un control absolut de les coses tot i que anava acompanyat d'una gran inseguretat i por, ja que tot era nou.
Aleshores vaig pensar: que hauria passat si durant el seu viatge hagués estat sotmès a unes condicions de total descontrol a causa d'un seguit d'accions surrealistes?
Era una idea genial per trobar un punt mitg d'humor i angoixa al número, però no vaig saber trobar com es podia comportar en situacions d'aquest tipus, ja que no les havia viscut.
Per això ara he d'entrar jo com a actor per interpretar les sensacions que ell hauria sentit en una situació com aquesta per treballar-ho.
Contextualització
Per començar a crear un guió, hem de decidir en quin context volem que tingui
lloc la història. Com he dit anteriorment, interpretaré un personatge, en aquest cas el meu avi amb 30 anys pujant al seu primer avió, de manera que aniré vestit igual que em va dir ell a l'entrevista: camisa blanca, pantalons negres, sabates clàssiques i rellotge de polsera al canell.
Vull interpretar l'escena d'ell viatjant amb avió contextualitzada a l'època és a dir, amb avions d'hèlice inestables amb butaques de tela robustes.
Vestuari i Atrezzo
Un cop tenim el context, hem d'establir un vestuari i un attrezzo. L'attrezzo és el decorat, tot el material escènic que serveix per a mostrar l'espai físic que volem representar. Tant el vestuari com l'attrezzo han de tenir concordança entre ells i amb el context seleccionat. Tenint en compte el context, l'attrezzo és força evident. Consistirà en l'interior d'un avió representat amb una sola butaca al centre de l'escenari col·locada de perfil. Al costat hi haurà la maleta de viatge original que utilitzava el meu avi per fer la segona part del número.
Com ja he esmentat anteriorment vestiré igual que vestia ell, com un empresari però sense corbata ni americana.
La butaca serà un seient de cotxe molt similar a la d'avions que he aconseguit en un desguàs, la maleta serà l'original i el vestuari aprofitat de la roba que ja tinc que encaixa perfectament amb la descripció.
Actitud en escena – Interpretació actoral
Com ja he esmentat anteriorment en aquest acte jo no faig màgia, sóc un personatge, (el meu avi) en que li passen coses surrealistes sense que ell ho vulgui en cap moment, fins a cert punt que si enfronta directament.
En aquest número m'agradaria viure les sensacions d'un personatge lleugerament fred, intel·ligent amb molts pensaments interns de totes les accions que passen al seu voltant (el meu avi) en una situació de total desconcert on passen coses inexplicables.
Per tant el seu estat d'ànim va increixendo, de bon principi reacciona de forma tranquil·la qüestionant preguntes al respecte, sembla divertit i tot, però en tenir la pressió de pujar a un avió per primer cop, estar sol i tenir por, acaba lluitant contra les coses que li passen fins a arribar a asfixiar-se amb els impossibles en un estat d'angoixa.
Guió
Un cop tenim el context i l'espai on tindrà lloc l'acció, cal determinar quin serà l'argument de la història, el fil conductor i quin missatge volem transmetre.
Després de fer l'entrevista, tenia una idea del que volia fer:
Al principi vaig pensar en molts efectes, una guitarra que volava, però no tenia cap relació amb les accions anteriors i amb el conjunt de la història, no s'entenia (ho volia fer perquè el meu avi durant una època va ser guitarrista.)
Per aquest motiu vaig descartar aquesta part del número.
Respecte al plantejament inicial també vaig pensar que no era bo una massificació de jocs, ja que posava la interpretació actoral del personatge i la història en un segon pla, i això no ho volia de cap manera, per tant vaig liquidar molts efectes sense rellevància en el fil conductor per tal que fos clar i entenedor.
A més a més vaig canviar i simplificar l'argument, ara és molt més fàcil endinsar-se en la història.
Aquí teniu el guió inicial amb la primera i segona idea que vaig fer per tal de tenir la idea amb les accions clares i plasmades a full.
S'ha de tenir en compte que aquestes van ser les primeres propostes i no estaven desenvolupades.
(Els guions no determinants que formen part del procés creatiu són els següents:)
GUIÓ FINAL
Arribo a l'escena amb una maleta, on es troba la butaca d'avió. (tinc curiositat i nervis, tot i que se el que haig de fer i controlo la situació)
Miro l'hora al rellotge, m'assec a la butaca i respiro fondo lleugerament. Em comporto amb naturalitat i l'avió encén els motors amb la vibració que comporta afectant-me subtilment. Comença a enlairar-se i respiro, un cop la inclinació torna a la normalitat miro per la finestra de manera encuriosida però en veure que està una mica bruta, trec un mocador vermell de la butxaca i el netejo tirant baf.
Miro de dalt a baix el paisatge i el mocador es transforma amb una coca cola buida, moment en què al girar-me ho veig i faig un petit vot sorprenent-me amb un petit somriure final, (clar exemple de missdireccion produïda per la meva mirada i col·locació que es dirigeixen a la finestra i no on passa l'acció)
Miro pel forat i aboco la coca cola però està completament buida i abonyegada, la sacsejo posant l'orella i s'infla, em sorprèn notòriament però no m'estreso. Poso el dit pel forat i la llauna es torna a tancar, desvío la mirada amb els ulls molt oberts fins que faig cara de desconcert, obro la llauna i omplo el got que tenia a la part inferior esquerra de la butaca. Deixo la coca cola a la part inferior dreta i observo encuriosit l'espai que tinc just davant meu, acosto la mà esquerra i apareix una canyeta, faig un petit vot i em poso la canyeta a la boca mentre tinc la cara paralitzada amb els llavis en forma de trompeta. Em poso la canyeta a la boca i em dirigeixo a beure la coca cola, però el got s'escapa a mesura que m'acosto. Observo el got 360 graus i en veure que no té res d'estrany el deixo al lloc inicial, encuriosit faig el mateix amb la canyeta fins que me'n vull despendre amb subtil ràbia. Vaig a llençar-la cap endavant però just en el llançament el seu volum es multiplica per 100. Respiro amb angoixa i ràpidament la deixo a la part dreta de la butaca, agafo el got per beure coca cola. Bec i em relaxo una mica, però quan miro el paisatge per la finestra la coca cola es transforma amb el rellotge que jo ja no tinc al canell! (ceguera al canvi que no es nota fins al moment en què dirigeixo la mirada cap al canvi, en aquest cas el rellotge) Ho veig i a velocitat 1 dirigeixo la mirada al canell, quan ho veig la meva expressió de nerviosisme dens no canvia i a la mateixa velocitat trec el rellotge del got i me'l torno a col·locar. Recol·loco la meva postura i tanco els ulls durant uns 2 segons, moment en els que els obro veig X cosa a l'espai que tinc davant, apropo la mà, em comença a sortir fum, jo m'espanto i al sacsejar la mà, apareix el rellotge que ja no tinc a la mà esquerra! (gran exemple de la ceguera a la manca d'atenció, fixem l'atenció a un efecte amb correlació ilusionaria, que en aquest cas és el fum de la mà dreta i desconnectam de la resta)
Em quedo mig paralitzat però aconsegueixo posar-me'l altre cop.
La vibració de l'avió torna perquè va a aterrar, ara ja no estic tan tranquil i el meu rostre expressa por.
A l'aterrar agafo la maleta amb mà esquerra i me'n vaig, aleshores "una hostessa em diu: no, no, cap a l'altra banda" Em giro i en marxar la maleta es queda clavada a l'aire i no em deixa marxar. Faig un somriure nerviós a l'hostessa i em començo a angoixar. Moment en què comença la lluita per marxar contra la maleta en què al final aconsegueixo deixar-la a terra, hiperventilat de cansament i em dirigeixo a obrir-la.
L'obro i trec la capsa que hi ha a l'interior, m'apropo al públic i obro la capsa. La meva cara paga, mentre que a poc a poc trec la sabata de la capsa que ja no està al meu peu! (altre cop treballo amb la ceguera al canvi) Miro direcció al públic i de dins de la sabata em cau a la mà el rellotge que altre cop no tinc al canell! La meva mirada i la meva posició comença a vibrar de manera subtil i angoixada fins que cau el rellotge i la sabata a terra.
Es fa un Blackout de 3 segons i s'obren les llums, em trec "la màscara" i saludo content dirigint-me al públic.
Obtenció del material
Un cop hem seleccionat o inventat els efectes, hem d'obtenir el material necessari per a dur-los a terme. L'opció més fàcil és comprar-ho a les botigues de màgia, però això no és econòmicament rendible. Per tant, he decidit construir jo mateix amb
els meus recursos tot el material que fa falta. Costa més esforç però d'aquesta manera ens estalviem diners i, un cop acabat, fa molta més il·lusió presentar l'efecte si saps que ha estat fruit del teu treball.
Per obtenir tots els efectes he hagut de prendre mesures, tractar amb fusters, anar a copisteries i a tota mena de botigues. És una tasca difícil però que recomano seguir.
La butaca d'avió l'he comprat en un desguàs, realment és de cotxe, però s'hi assembla moltíssim a les butaques antigues.
Acompanyament musical
Com és evident, la majoria d'aquests efectes no generen cap sensació ni emoció si no van acompanyats d'una bona música, tot i que a vegades no hi ha res millor que el silenci per arribar al cor de les persones, és el cal de "Shadows" un número realitzat per Teller amb una rosa, la seva ombra i absolut silenci, que fa emocionar a un públic difícil.
En aquest cas el número serà força musical ja lliga molt més a l'espectador amb les accions que passaran. Al principi de tot que jo estaré assegut a la butaca començaran a engegar-se els motors i sonaran les hèlixs de l'avió fent l'enlairament fins que s'estabilitzi, serà moment en què passarà el primer efecte i la música "Love Theme From Flashdance" comença a sonar, mateix moment en què em sorprendre per l'aparició de la Coca Cola.
És una música perfecte per la situació del personatge en l'avió, ja que et permet començar d'una manera còmica i amb un instant crear sensacions totalment contràries, diguem que és una música polifacètica en el sentit que acabo d'explicar.
Aleshores al moment en què l'avió aterra la música pararà i s'escoltarà les hèlices disminuint de revolucions per realitzar l'aterratge, sortiré amb la maleta ràpidament. Moment en què comença la segona part, la del "mim" amb la música principal de la banda sonora "Relatos Salvajes"
On podem transmetre angoixa i lluita de diferents maneres, amb aquesta cançó acabarà el número.
Il·luminació
La il·luminació també és importantíssima perquè tot el conjunt del número de màgia quedi bé. Malauradament, jo no he estudiat tots els temes sobre la il·luminació, només aspectes per dissimular blacks, fils, ...
Per tant seria necessari treballar amb un especialista del tema. Però en aquest cas utilitzarem una llum general blanca, d'aquesta manera ens estalviem molts problemes a l'hora d'actuar en espais de pocs recursos.
Període d’assaigs
Finalment, un com hem arribat fins a aquest punt i ja ho tenim tot llest, només
ens falta posar-ho tot en pràctica. Perquè el número surti bé, s'ha d'assajar
moltes hores cada joc de màgia, cada coreografia, cada expressió, cada mirada, etc. Un cop ja ho tinguem tot molt assajat, ja podrem presentar l'espectacle al públic.
bottom of page